A Google-t

 2010.02.25. 20:30

Ezúttal az Egyesült Királyságban vádolják adóelkerüléssel a keresőóriást. A cég teljes európai bevételét – amely világviszonylatban nagyjából 13%-ot tesz ki – a dublini központján keresztül viszi ki. Ez nagyjából 1,6 milliárd angol font, azaz jelenlegi árfolyamon 494 milliárd forint.



 

 

 

 Vince Cable, a liberális demokraták helyettes vezetője nyilatkozatában azzal vádolta a Google-t, hogy kibújik társadalmi kötelezettségei alól. Igaz, hogy a cég fizeti a banki kamatadót, amely nagyjából negyvenhárommillió forintnak megfelelő összeg, de emellett a kiskapukat kihasználva majdnem száznegyvenmilliárd forintot spórol adón a vállalat. A politikus szerint ez pedig nem fair, különösen a recesszió idején.
A Google az Egyesült Királyságban 770 embernek nyújt munkát és nem ez az első alkalom, hogy kifogásolják az adózási gyakorlatát. Már régebben is téma volt a parlamentben, de mivel a kormányzó párttal jó kapcsolatot ápol a cég, valószínűtlen, hogy gyökeres változásokra kéne számítani.
Érdekes megjegyezni azt is, hogy míg a Google szereti önmagát humánus vállalatként feltüntetni, alig adományozott valamit is. Az átlag éves angliai Google-bér kilencvenezer font, azaz nagyjából huszonnyolcmillió forint, a legtöbb háromszáznegyven. Azonban jótékonysági célokra még kétmilliót sem költött.

A bejegyzés trackback címe:

https://interaktivapa.blog.hu/api/trackback/id/tr491790548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása