Nasa

 2010.02.19. 10:29

 

A láthatatlan fogszabályzót, a füstérzékelőt, az otthoni víztisztító berendezéseket és a jó futócipőket is az Amerikai Űrkutatási Hivatal mérnökeinek köszönhetjük.


1972-ben az Egyesült Államokban kötelezővé tették a műanyag szemüveg-lencsék használatát, mert könnyebbek és olcsóbbak voltak, mint az üveg, ráadásul az ultraibolya-sugarakat is hatékonyabban nyelték el, azonban volt egy gyenge pontjuk: könnyen karcolódtak.

 


A holdraszálláskor alkalmazott cipők felépítését hamar átvette a cipőipar. A NASA egy olyan cipőt tervezett Neil Armstrongnak és társainak, mely könnyen szellőzik, és lépéskor nagyobb lendületet ad az űrhajósoknak.
A cipőgyártók ennek a technológiának a segítségével olyan lábbeliket kezdtek el gyártani, melyek kevésvé terhelik meg a lábat. A KangaROOS amerikai cég a 80-as években olyan talppal gyártotta cipőit, mely képesek volt a terhelést egyenletesen eloszlatni a talp egész felületén, és ráadásul az energia egy részét lépéskor visszaadta a lábnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://interaktivapa.blog.hu/api/trackback/id/tr151772659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása