A szarvasgomba

 2010.02.04. 22:25

A nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) dió, burgonya nagyságú, gumószerû termôtestei a földben keletkeznek. Régen disznóval túratták ki a földbôl; kutyát is be lehet idomítani keresésére. Kérgét piramisszerûen kiemelkedô, fekete szemölcsök díszítik, belseje márványszerûen erezett, fiatalon fehéres, majd barnásszürkés. Kitûnô ízû csemegegomba, de rendkívül drága. Hamisítására a mérgezô rôt áltriflát használják.
A francia szarvasgomba (Tuber melanosporum; balra), ami Perigord szarvasgomba néven is ismert, és amit a gasztronómusok "az étkezôsztal fekete gyémántjának" tartanak, jóval ritkább és ennek megfelelôen jóval drágább is. A két gombafaj természetesen nemcsak az árában, hanem ízében és illatában is különbözik egymástól. A fehér szarvasgomba (Choiromyces venosus) nem a Tuber nemzetségbe tartozik. Termôteste kezdetben fehér, majd piszkos sárgásbarna. Szaga erôteljes, aromás, különösen idôsebb korban. Jól megfôzve ehetô.

A bejegyzés trackback címe:

https://interaktivapa.blog.hu/api/trackback/id/tr101730580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása