Eltűnik az Északi sark?

 2010.02.10. 19:07

Az északi-sarki jégsapka 20-30 éven belül nyaranta teljesen eltűnik majd egy kutatócsoport szerint, amely az Északi-sarki jégtakarót tanulmányozta ez év tavaszán. A szakemberek szerint egy évtizeden belül a melegebb hónapokban valószínűleg hosszabb ideig szinte jégmentes lesz a térség.Pen Hadow sarkkutató és két társa március 1. és május 7-e között 73 napon át 450 kilométer járt be az Északi- sarkvidéken. Több mint 6 ezer helyen vettek mintákat a jégből az északi-sarki Beaufort-tenger északi részén, és úgy találták, a jég átlagos vastagsága alig 1,8 méter , miközben a gerinceket is beszámítva ez korábban 4,8 méter volt.
     A felmérés sötét képet fest a jégolvadással kapcsolatban, mert az "sokkal gyorsabban történik, mint gondoltuk". "Ha az északi jégsapka elmozdul, nagyon más és sokkal melegebb világban találjuk magunkat" - hangoztatta Martin Sommerkorn, a Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi sarkkutatási programjának klímaváltozási tanácsadója. "Mindez a Föld népességének negyedét érintő áradásokhoz vezethet, jelentősen megnöveli az üvegházhatást és szélsőséges időjárási változásokat okozhat".

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://interaktivapa.blog.hu/api/trackback/id/tr161747263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása